Drogproblem bland ensamkommande unga

Allt fler ensamkommande ungdomar med drogproblem behöver hjälp av vården. Många kommer till Maria Ungdom för att få hjälp.  

Till Maria Ungdoms akut kommer många hjälpsökande ensamkommande barn och unga. De kommer med polis eller på uppmaning av någon person i skolan eller på sitt boende.

– Här på Maria Ungdom har vi sett en ökning av ensamkommande flyktingbarn. Förut var det kanske någon per månad, nu har det ökat så att vi träffar ensamkommande flyktingbarn varje dag, säger Mathias Sjöberg, överläkare på Maria Ungdoms akut.

Även från andra delar av landet kommer rapporter om det ökade vårdbehovet för gruppen ensamkommande barn och unga, enligt Hans Karlsson, chef för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting.

Många av flyktingungdomarna dövar sin ångest med cannabis eller opiater. 

– De bär på svåra trauman, både från sina hemländer men också från flykten till Sverige. Det kan handla om krigshandlingar, sexuella övergrepp, separationer från nära anhöriga. Och att man tappar bort sina nära och kära under flykten, säger Mathias Sjöberg.

Även gränspolisen ser samma utveckling.

– Det är en mycket större omfattning än vad jag har sett tidigare. Det är en stor utökad grupp som rör sig på plattan och fler och fler faller in i droger. Vilken typ av droger handlar det om? Det börjar med marijuana, och går vidare till narkotikaklassade läkemedel och även heroin, säger Christian Frödén, gränspolis som arbetar uppsökande mot gruppen ensamkommande barn i Stockholm. 

Du som behöver hjälp

Välkommen till oss om du behöver hjälp. Maria Ungdom Akut- och heldygnsvård kan hjälpa dig som är upp till 20 år. Akutmottagningen är öppen dygnet runt, året om.

Du är även välkommen till våra lokala öppenvårdsmottagningar, Mini-Maria, eller våra mottagningar för unga vuxna (upp till 25 år). 

Publicerad 2017-01-12