Beroendecentrum Stockholm medverkar i ”1177 Vårdguiden”

Sven Andreasson intervjuas i ”1177 Vårdguiden”. Artikeln handlar om att det är lätt hänt att alkoholvanorna hänger kvar när sommaren är över. Men det finns effektiv hjälp att få om man inte lyckas dra ner på alkoholkonsumtionen på egen hand. 

I artikeln ”För mycket av det goda?” intervjuas Sven Andréasson, docent på Mottagningen för alkohol och hälsa, Riddargatan 1. Artikeln handlar om att det är lätt hänt att alkoholvanorna hänger kvar när sommaren är över.

– Vi vet att konsumtionen av alkohol ökar under semestern. Men många klarar inte av att sluta dricka när de ska börja jobba igen. För dem blir det en övergång till en kontinuerlig överkonsumtion, säger Sven Andréasson.

Det gäller att sätta upp konkreta mål om man vill dra ner på alkoholen. För dem som inte når dit på egen hand finns det effektiv hjälp. Idag finns effektiva behandlingsmetoder för alkoholberoende, både med nya läkemedel och nya former av terapi.

– Problemet är för det mesta inte att få människor att sluta dricka alkohol, eller dricka mindre, utan att få dem att komma till mottagningen. De vill inte ge sig tillkänna för vården, säger Sven Andréasson.

Det finns hjälp att få för den som dricker för mycket alkohol och mår dåligt av det. I artikeln lyfter man särskilt fram tre nya mottagningar för alkohol och hälsa som drivs av Beroendecentrum Stockholm och Capio Maria.

Du och personalen på mottagningen gör tillsammans en handlingsplan. Det handlar då om att sätta upp mål om att antingen inte dricka alls eller hur mycket som du maximalt vill dricka och hur du ska nå dit. 

Det finns också ett program för beteendeförändring. Du får då träffa en terapeut och lära dig hantera alkoholen bättre i konkreta situationer. Även du som har nått ditt mål och vill minska risken för återfall kan ha nytta av kognitiv beteendeterapi.

Publicerad 2015-09-11